Masthuggskyrkans guldtupp glänser igen

Masthuggskyrkans guldtupp glänser igen

När spiran med tuppen lyftes ner från Masthuggskyrkan upptäcktes en kunglig hemlighet. Nu glänser såväl monogrammet som den drygt hundraåriga guldtuppen, när den åter blickar ut över staden.

När spiran med tuppen lyftes ner från Masthuggskyrkan upptäcktes en kunglig hemlighet.

Nu glänser såväl monogrammet som den drygt hundraåriga guldtuppen, när den åter blickar ut över staden.

– Det är en av de högsta punkterna i Göteborg, så alla ser ju vad man har gjort, säger Fredrik Andersson som arbetat med förgyllningen.

En knapp månad efter att den lyfts ner, sitter nu tuppen på Masthuggskyrkans tak igen. Nu glänser den i solskenet.

– Det känns jättefint. Den är mycket mer förgylld nu än vad den har varit innan. Nu vet vi att den håller och det känns jättebra, säger församlingsherden Marika Palmdahl och blickar upp mot spiran på kyrkans tak.

Efter att ha suttit där sedan 1914, lyftes spiran ner i slutet av maj. Då hade den tappat sin forna glans och rostat.

Fann Gustav V:s monogram

Väl nere på marken gjordes en upptäckt som få känt till tidigare. För på spiran satt inte bara en tupp, och en med åren allt mer otydlig kungakrona. Där fanns också Gustav V:s monogram.

– Det har varit förgyllt men det var ingen som hade sett detta, säger Fredrik Andersson.

Han är den som haft dekoransvaret i projektet, och förgyllt såväl tuppen som kronan och monogrammet.

Förgyllde monogrammet gratis

Men att det nyfunna monogrammet skulle förgyllas på nytt var ingen självklarhet. Kyrkans ursprungliga budget för renoveringen, som var på omkring en halv miljon kronor, räckte inte.

I stället tog företagen som utförde arbetet beslutet: De bjuder på den extra förgyllningen.

– Vi pratar alltid om att man ska leva för konsten, och att det är viktigt att det man gör är bra. Men här blev det ställt på sin spets om vi verkligen tycker det. Och ja, det tyckte vi. Då får man liksom ta sitt ansvar och bara göra det, säger Fredrik Andersson och fortsätter:

– Det är lätt att räkna pris på allt, men det finns också ett annat värde någonstans. I det här fallet är förhoppningen att någon ska uppskatta det man gjort, trots allt. Att det finns en skönhet i det.

Högsta punkten i Göteborg

Spirans plats – som den alltså återvände till med hjälp av två kranbilar på torsdagen – har inneburit en extra dimension till arbetsuppgift

– Det är klart att det är en speciell punkt, i och med att det är en av Göteborgs högsta punkter. Så alla ser ju vad man har gjort sedan, så man lär ju få höra om man gjort fel.

Hur länge kommer den hålla sig så här glansig nu då?

– Tack för den frågan. Ska jag sticka ut hakan säger man 75 år, men det är alltid svårt när den sitter så utsatt som den gör. Rimligtvis borde den åtminstone klara 50 år kan jag tycka.

Är det lite stolthet att se den där?

– Mycket. Förhoppningsvis ska jag kunna komma hit med barnbarnen och säga att ”det där har farfar – eller morfar – gjort”.

Signerad på insidan

Spiran är nu återställd till sitt originalutseende, även om vissa delar av den är helt nya eftersom de gamla rostat sönder.

Församlingsherden Marika Palmdahl är nöjd med slutresultatet.

– Vi får väl se om någon får guldblänk in genom fönstret nu och tycker det känns konstigt, säger hon och skrattar.

Hon avslöjar också en från marken sett hemlig detalj.

– Jag signerade den faktiskt med ”2020” och mina initialer på insidan av fästet. Så finns det kvar när den tas ner nästa gång.

Fredrik Andersson räknar alltså med att det ska dröja minst ett halvt sekel. Om den står kvar.

– Det var som min käre far sade: ”Du ska veta att det första de kommer spränga i händelse av krig är den där kyrkan. Det är ett landmärke för flyget som ska bort då.”

Fakta: Så gick renoveringen till

Spiran lyftes ner den 27 maj. Den tvättades då av och slipades för att få ett fast underlag.

Därefter lade Fredrik Andersson på en guldgrund i orange kulör, för att få en varmare ton. Ytan lackades med en särskild fransk lack, som guldet lagts i. Lacken i sig behövde härda i 12 timmar innan proceduren kunde upprepas.

Under renoveringen har även spiran plockats isär, för att bland annat ett nytt kullager skulle kunna sättas in. Vissa delar, som rostat sönder, har dessutom bytts ut.

Den 25 juni var spiran och tuppen tillbaka på Masthuggskyrkans topp.


Text: Filip Persson
Artikeln publicerades 2020 i Göteborgs-Posten.

Läs fler artiklar